GENER

La paraula com  eina de curació

En ple segle XXI, temps d’avenços, d’enginys poderosos, de descobertes espectaculars, de fàrmacs gairebé miraculosos,... trobem que, parlant les persones es curen. Des de molt antic els homes i les dones ja van conèixer el poder de les paraules i el van fer servir. Freud es va adonar que, deixant parlar als seus pacients, aquests es curaven. Però, com succeeix això? Què ho fa possible? Actualment, amb tantes innovacions la paraula continua curant, i potser avui més que mai necessitem poder parlar dels nostres patiments, de les nostres incerteses, dels nostres turments interns, de la nostra intimitat.

 

Tots/es ens parlem en el silenci o en el batibull del nostre interior. Però no sempre gosem escoltar-nos. Des d’aquest parlar intern on les imatges i les paraules se’ns amunteguen, com escollim aquelles que deixem escoltar a les altres persones i a nosaltres mateixos/es? En virtut de quins criteris les seleccionem?

 

La paraula és un so lligat a una significació, a una modulació acústica, a una gestualitat, a uns silencis, a uns afectes mostrats o retinguts.... Amb la paraula parlem de nosaltres mateixos molt més enllà dels que moltes vegades seria el nostre desig. I amb aquest acte tant quotidià, intricat i complex, sorprenent i obvi, arrapat en la nostra pell, ombra de la nostra vida, parlant, oh sorpresa!, ens curem.

 

A càrrec de: Teresa Sunyé. Psicòloga, psicoanalista.

Dia: dimarts 23 de gener 2007

Hora: 20,30h

 

 

FEBRER

El vincle afectiu

Les primeres interaccions del nadó amb la seva mare estan a l’origen del vincle afectiu que s'estableix entre ells. Aquest diàleg emocional, aquesta relació unívoca i recíproca, estableix en la mare un espai mental pel seu fill i al nadó li obre la porta per la seva organització mental.

  

A càrrec de: Merche Ruiz Uriarte. Psicòloga. Treball en el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç de Cerdanyola i Ripolllet. CDIAP (DAPSI).

Dia: dimarts 20 de febrer 2007

Hora: 20,30h

 

 

MARÇ

Els joves d’ara ho tenen tot?

El discurs dominant -als mitjans de comunicació, al carrer i a les famílies- diu que els joves d'ara ho tenen tot, que tenen una vida fàcil: estudis, menjar abundant que es llença pels carrers, pares que ho faciliten tot, sexe, vida de festa i disbauxa, plena
llibertat...

Fins a quin punt és veritat que tenen una vida fàcil? Realment ho tenen tot? En aspectes immaterials tenen tant com les generacions anteriors? Quins són els seus referents? Quina la seva perspectiva de futur? Què poden fer per adaptar-se als temps que els esperen? 

 

A càrrec de: Jordi Vilardell Gómez. realitzador de TV. Treballa a TV3. Des de 2004 es dedica, entre d’altres activitats,  a  l’elaboració de programes educatius per a joves.

Dia: dimarts 20 de març 2007

Hora: 20,30h

 

 

ABRIL

CÀNCER. El dia a dia.

El càncer és una malaltia d'alta rellevància social, les conseqüències de l'aparició de la mateixa, no són només la problemàtica mèdica que ocasiona sinó, que transcendeix més enllà, ja que afecta les relacions familiars, socials i laborals del malalt, la seva economia, capacitat i recursos. En definitiva, afecta a la totalitat de la persona i de la unitat de convivència. Quins són els seus referents? Quina la seva perspectiva de futur? Què poden fer per adaptar-se als temps que els esperen? 

 

A càrrec de: Conxa Puig Bacardit. Treballadora social.  ONCOLLIGA - Fundació lliga catalana d'ajuda oncològica.

Dia: dimarts 17 d’abril 2007

Hora: 20,30h

 

 

MAIG

La crisis d’angoixa

 

Avui en dia les crisis d'angoixa són un trastorn molt freqüent que es caracteritza per l'aparició inesperada de símptomes psicofísics (taquicàrdia, suor intensa, ofec, etcètera) sense que la persona ho relacioni amb cap fet concret més que al sentiment d'estar a punt de morir-se o de tornar-se boja. 

En aquesta exposició parlaré d'aquest patiment, cóm es pot entendre i tractar des de la psicoanàlisi i perquè en l'actualitat n'és més freqüent.

 

A càrrec de: Anna Segura. Psicòloga i psicoanalista, membre de l’equip directiu d'iPsi centre d’atenció en salut mental i d'iPsi, formació psicoanalítica.

Dia: dimarts 22 de maig 2007

Hora: 20,30h

 

 

JUNY

El lloc de la ciència

Des de la Revolució científica dels segles XVII i XVIII la ciència ha anat prenent cada vegada un paper més important en l'àmbit del coneixement, fins que en els nostres dies sembla que l'única forma de coneixement notable és el científic, però és realment així?, la ciència pot satisfer totes les necessitats de coneixement que tenim els humans?, quin és l'àmbit d'aplicació del coneixement científic?, quines tipus de respostes pot aportar la ciència i quines no?

 

A càrrec de: Jaume Cendra Garreta.  Doctor en Enginyeria.  Professor de la Càtedra Unesco en Sostenibilitat de la U.P.C.

Hora: 20,30h

Dia: dimarts 19 de juny 2007