GENER

"Vincle i adopció"

En la paternitat i maternitat biològica, el vincle és, en l'adoptiva s'ha d'anar construint. Per fer-ho, la família haurà de respectar la procedència del fill o la filla, entenent i valorant la història anterior del infant tot acompanyant-lo en el seu procés.

 

Parlarem de les conseqüències del patiment infantil durant les primeres etapes evolutives, per tal de cercar estratègies que ajudin a acompanyar als fills. Parlarem també de la importància d'integrar la mare biològica dins la família adoptiva, com a eix per consolidar el procés de vinculació familiar. 

 

A càrrec de: Javier García Martínez. Psicòleg. Educador social i mediador familiar. Terapeuta Gestalt. Formació en Teràpia  Sistèmica. Format en teràpia EMDR.

 

Dia: dimarts 21 de gener del 2020

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica i Psicoteràpia.

Sant Pere, 32-34, 1r 4a. Terrassa

ENTRADA LLIURE limitada a la capacitat de la sala.

 

Entrevista prèvia el dia 21/01/2020 a Javier García Martínez al programa de radio El Submarí. 

 

 

FEBRER

"En la comprensió de la causa de les malalties mentals, només  hi val la genètica?"

Actualment vivim una època de pensament únic biologista on qualsevol causa ambiental o psíquica de les malalties mentals queda directament menystinguda, si no directament invalidada en nom de la genètica.

De quina genètica parlem? Quines connexions té aquest punt de vista amb altres moments de las historia de la psiquiatria ?

I en termes contemporanis: quines connexions té aquest biologisme amb el racisme, la misogínia, l’anti-igualitarisme social, etc., que són teoritzacions que ara tornen a posar-se de moda? 

La conferència versarà sobre aquestes qüestions i establirà un paral·lelisme entre antigues teoritzacions que semblen passades de moda, però que sota formes noves segueixen operant en la consciència pública.

 

A càrrec de: Oriol Martí Metge. Psicoanalista. Va cursar estudis suplementaris a Suïssa (1975), Bèlgica (1985) i França (1980-84). Professor ajudant de classes pràctiques (1976-79) a la Facultat de Medicina de la UAB.  Professor titular de Medicina Social i Salut Pública a l’Escola Universitària de Treball Social  de l’ICESB de la URL (1980-2002). Professor associat al Departament de Salut Laboral de la UPF en l’assignatura Complements de Ciències Socials. (2002-2008).

 

Dia: dimarts 12 de febrer del 2020

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica i Psicoteràpia. Sant Pere, 32-34, 1r 4a. Terrassa

ENTRADA LLIURE limitada a la capacitat de la sala.

 

 

MARÇ
"El poder de les emocions i l'assoliment del benestar
"

Les emocions son presents des del  inici de la vida. Fins i tot abans de néixer el nostre psiquisme comença a definir-se basant-se en les repercussions emocionals que ja han començat a donar-se dins de  la matriu. En certa mesura hi te a veure la genètica, però  el més important seran les experiències més precoces de la nostra vida relacional.  Ja més endavant   és tractarà  d'aprendre a reconèixer-les i donar-les-hi el lloc que els hi correspon: d'això dependrà  el nostre benestar físic i psíquic.

 

A càrrec de: Aurora Angulo Carrasco. Llicenciada en Psicologia. Especialista en Psicologia Clínica. Didacta de l’Associació Catalana en Psicoteràpia Psicoanalítica (ACPP). Membre fundador del Grupo Psicoanalitico de Barcelona (GPB). Membre d’IARPP. Docent del màster a l’Escuela de Clinica Psicoanalítica de Niños y Adolescentes (ECPNA). Coautora dels llibres: De un taller psicoanalítico i de Bebés, experiencias desde un vértice psicoanalítico.


Dia: dimarts 17 de març del 2020

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica i Psicoteràpia. Sant Pere, 32-34, 1r 4a. Terrassa

ENTRADA LLIURE limitada a la capacitat de la sala.

 

 

ABRIL
"La marxa nòrdica: els beneficis del caminar
"

Al llarg de la meva trajectòria personal i professional, el cos i el moviment han estat els fils conductors del meu camí vital. En un primer moment descobreixo el cos com a font d’expressió en les arts escèniques; més tard emprenc la formació disciplinària i l’exercici professional de la fisioteràpia, que entenc des d’una visió holística del cos i de la persona. La meva relació amb la marxa nòrdica ha estat en evolució constant.  Darrerament formo part de diferents programes de formació, en l’àmbit universitari, de la marxa nòrdica amb un enfocament terapèutic.

Hi haurà la possibilitat d’una sessió practica el dissabte 9 de maig.

 

A càrrec de: Rubèn Jordan Villagrasa. Graduat en fisioteràpia, instructor de marxa nòrdica. Format en múltiples disciplines de treball corporal conscient. Professor de diferents programes de formació continuada de marxa nòrdica per a fisioterapeutes, (Escoles Universitàries Gimbernat, Fundació Universitària del Bages FUB, Universitat de Lleida UdL).

 

Dia: dimarts 21 d’abril  del 2020

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica i Psicoteràpia. Sant Pere, 32-34, 1r 4a. Terrassa

ENTRADA LLIURE limitada a la capacitat de la sala.

 

 

MAIG
"És la pell un cervell extern?
"

La pell deriva de la mateixa capa embrionària que el sistema nerviós i hi conserva una relació directa durant tota la vida. Aquesta relació es manifesta en el reflex de les nostres emocions a sobre de la pell. També l’estrés, el nerviosisme o l’ansietat provoquen canvis cutanis evidents.  Fins i tot certs quadres psiquiàtrics o estats psicològics es poden arribar a diagnosticar mitjançant una acurada observació de la pell. Fem una revisió demostrativa d’aquesta interessant i íntima relació. 

 

A càrrec deMercedes Cerdeira. Dra. en Medicina per la Universitat de Santiago de Compostela, especialitat en Dermatologia i Cirurgia. Dermatòloga al Institut Social de la Marina a Vigo i més tard al SERGAS de Vigo. Després de haver practicat diferents facetes de la dermatologia  s'ha especialitzat en Psicodermatosis. Consulta privada a Vigo i Pontevedra. Els darrers quatre anys he treballat a a Aptima de Terrassa i Sabadell. 

 

Dia: dimarts 19 de maig  del 2020

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica i Psicoteràpia. Sant Pere, 32-34, 1r 4a. Terrassa

ENTRADA LLIURE limitada a la capacitat de la sala.

 

 

JUNY
"Parlem de les addiccions"

Perquè abusem de les drogues, de l'alcohol, de la nicotina,...? Què  són les  drogues?  Com afecten? Quins són els trastorns relacionats amb les diverses substàncies i els seus efectes?

Parlarem dels diferents tipus de drogues segons els seus efectes: ús i abús, dependència psíquica, craving, priming,... Dels trastorns addictius: per jocs, compres, noves tecnologies, esports (vigorèxia), treball, sexe per Internet...

 

Les investigacions en han ensenyat com les drogues i d’altres addiccions afecten el cervell. Comprendre el funcionament del cervell i del comportament humà és un requisit bàsic per establir objectius realistes en la millora personal i social.

 

A càrrec de: M.ª Ángeles Soler Carreras. Psicoterapeuta-psicoanalista, directora del Centro Internacional de Psicología. Membre de l’Instituto de Psicoterapia Relacional,  de la Federación Española de Asociaciones de Psicoterapeutas (FEAP), d’International Association for Relational Psychoanalsis (IARPP) i d’IARPP-España, de la International Association for Psychoanalitic Self Psychology (IAPSP) i de la International Federation for Psychotherapy (IFP).  

 

Dia: dimarts 9 de juny del 2020

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica i Psicoteràpia. Sant Pere, 32-34, 1r 4a. Terrassa

ENTRADA LLIURE limitada a la capacitat de la sala