GENER

L'homo aestheticus: el creador reconegut i el petit artista

Quan el nadó, que encara no parla, balbuceja sons encadenats, aconsegueix obrir una gran finestra: ha estat capaç de transformar l'impacte del soroll inicial en una música primitiva i apaivagadora, nascuda de l'acte creatiu d'un subjecte. Per més que, posteriorment, s'imposi la necessitat del sentit, la font de plaer d'aquestes primeres notes mai no s'estronca.


A través de la sublimació ens escapolim de la coacció de la sexualitat infantil i incestuosa. La mare (i els seus substituts) es reconeix en les dificultats del fill i l’ajuda a resoldre-les (amb les cançons de bressol, per exemple). Ens agradaria conversar a propòsit d’aquest destí tan fonamental de la pulsió tot fent esment d'obres de creació artística i literària.

 

A càrrec de: Mercè Altimir Losada. Llicenciada en Filologia Hispànica. Doctora en Teoria de la Traducció. Psicoanalista membre d'Apertura. Estudio, investigación y transmisión del psicoanálisis. Traductora del japonès i professora de traducció del japonès a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Dia: dimarts  29 de gener del 2013. 

Hora: 20.30h

 

 

FEBRER

Per què es prenen drogues?

El consum de drogues s'origina per motius  multifactorials com poden ser els trets psicològics de la persona, l'educació que ha rebut, el tipus de substancia que produeix el país on viu, per exemple en Espanya el vi,... entre d'altres. La conjuntura socioeconòmica actual comporta unes dificultats a molts nivells sense que per altra banda s'apreciïn alternatives viables pels ciutadans lo qual comporta,  entre d'altres conseqüències,  el propiciar el consum de substancies tòxiques.

 

A càrrec de: Maruja Rambla Amat. Psicòloga. Presidenta de l’Associació Alba d’ajuda al drogodependent i membre de la Junta Directiva de la Federació Catalana de Drogodependències.

Dia: dimarts 19 de febrer del 2013

Hora: 20.30h

 

 

MARÇ

El mirall de qui t’estima

 

El vincle afectiu  entre l'infant i pare/mare li permet adquirir la seguretat d'una figura estable. En aquestes codicions coneixerà l'entorn i podrà construir la seva identitat per arribar a ser un adult capaç de vincular-se de forma sana i respectuosa.

 

 

Quan les relacions de parella es construeixen en  base a la  igualtat, el vincle afectiu que s'estableix contribueix a fomentar l’ autoestima i el respecte. Quan es dóna la desigualtat en la relació, és a dir un abús de poder, el procés de maltractament anirà destruint la identitat de l’altre.

 

A càrrec de: Montserrat Soler  i Roca. Psicòloga de l'Àrea d'Atenció a la Família. Àrea de Benestar i Família de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i de Palamós. Consell Comarcal del Baix Empordà. Psicòloga d'ETIC, Espais de Teràpia i Coaching, Salt. Girona.

Dia: dimarts 12 de març del 2013. 

Hora: 20.30h

 

 

ABRIL

Els somnis. El llenguatge oblidat d'un món sota les parpelles.

La nostra vida no s'acaba quan ens submergim en el món dels somnis, continua en ell. El somiar forma part de la nostra vida i conforma el món ple d’experiències que contribueixen al nostre desenvolupament psíquic. Els somnis no són sols un territori d'aconteixements a vegades estrany, incomprensibles o extraordinaris mancats de tota lògica i concert, sinó l'escenari de la nostra vida psíquica on s'hi juguen les nostres necessitats, desitjos i passions més profundes; i ho són d'una forma extraordinàriament intel·ligent i creativa, capaç de promoure un diàleg intern, inspiració i ajuda pel viure i els seus dilemes.

 

A càrrec de: Octavio García. Psicòleg clínic. Psicoterapeuta-psicoanalista. Membre de Gradiva, Associació d'Estudis Psicoanalítics. Vocal de la Junta de la Secció de Clínica i Salut del COPC, Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

Dia: dimarts 16 d'abril del 2013. 

Hora: 20.30h

 

 

MAIG

Imatge corporal i autoestima. Medicina estètica i qualitat de vida a la societat actual

 

L'aspecte físic, a més de ser part fonamental de la nostra identitat, és un component important del nostre món emocional i de la capacitat de connectar afectivament amb els altres.

 

Mai a l'història de la humanitat s'ha viscut tant com ara, ni tant saludablement. El progrés de la societat, tant en la millora de la nutrició, la vivenda, l'educació, i els avenços en medecina, allarguen molt la vida de les persones. Cal adaptar-nos  als canvis que es produeixen al nostre cos amb el pas del temps.

La Medecina estètica representa un pas cap a la millora de la salut, però també cap a una autoestima saludable i vital. 

 

A càrrec de: Montserrat Serra i Milà.  Llicenciada en Medicina i Cirurgia. Especialista en Medicina Interna. Professora del Màster de Medicina Estètica de la Universitat de les Illes Balears.  Professora del Màster de Fotomedicina i  Làser del COMB, Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

Dia: dimarts 14 de maig del 2013. 

Hora: 20.30h

 

 

JUNY

El pas del temps, un enemic o un aliat?

La ficció literària ens permet aproximar-nos a tot allò que ens és emocionalment proper. Per exemple, podem mirar-nos el temps extern com un enemic que ens envelleix i ens pren persones o coses, o podem mirar-nos el temps intern com un aliat que ens permet acceptar-nos tal com som i que ens cura de totes les ferides. 

 

A càrrec de: Antònia Carré-Pons.  Escriptora. La seva última novel·la publicada és Jo també vull ser funcionari (Proa, 2010). Doctora en Filologia Catalana.

Dia: dimarts 11 de juny del 2013.

Hora: 20.30h